0 st artiklar kundvagnen.
0 st artiklar kundvagnen.

Fager Julia Tongue Relief Copper Roller

Fager Bits


1 469 kr

Färg och storlek


Antal
Babypelham Julia har en svag böj, men istället för att säga tungfrihet beskriver Fager det som en anatomisk form som följer genom hästens mun. Med detta menar de helt enkelt att tungan är alltid högre placerad än lanerna. Därmed gör denna böj att bettet ger likvärdigt tryck på tunga och laner. Alltså varken mer eller mindre på det ena eller andra. Däremot, ett bett med högre port skapar mer lan-tryck och mindre tungtryck. 

 

Julia har en mittdel med koppar rulle. Koppar ger en mer elektrisk smak än sweet iron. När hästen rullar tungan mot rullen ökar salivproduktionen och suget mot bettet blir bättre. Detta ger ryttaren en mer stabil kontakt mot bettet. Koppar rullen är därmed en fördel för hästar som släpper bettet och kan lätt hamna bakom hand.

 

Skillnaden mellan Pelham och Baby Pelham är längden på skänkeln. Baby Pelham är kortade och ger något mindre häv effekt. Ett bett som med hjälp av kedjan fördelar trycket på nacke, käke och mun. Fördelen med Pelham är att man kan bestämma styrkan på häveffekten genom att antingen rida med två tyglar. Man kan även använda sig utav en delta mellan den stora och inre ringen, som man sedan fäster tygeln i. Julia kommer med kedja. Krokarna är öppna på båda sidorna så man kan ställa in kedjan jämnt. Ett tips är att klämma igen ena kroken efter man hittat en bra placering på kedjan.

 

Julia har även ett bränt täcke av sötmalm (sweet iron). Detta är ett material som ger en svag syrlig smak som hästar svarar bra på genom att få ett ökat sug och bättre stöd. Som många redan vet så ska sötmalm rosta. Det är då det ger som mest smak. Dock ska man vara försiktig att låta det hänga allt för länge utan kärlek, då kan det bildas en skrovlig yta av rost och detta bör tas bort innan användning igen. Det kan man göra med te.x coca cola som innehåller en låg halt av fosfor (starkare medel än detta bör ej användas!) som hjälper till att lösa upp rosten från sötmalmen. Även själva sötmalmen ryker dock samtidigt, så detta knepet borde enbart används i nödfall.

 

Bett i sötmalm bör torkas torra efter användning, i en allt för fuktig miljö kommer de att rosta betydligt snabbare. Fagers sötmalm är bränd, vilket är en teknik som gör att sötmalmen kan läggas på tjockare och även rostar mer långsamt. Fagers sötmalms bett är insmorda med paraffin olja som är ofarlig för hästen. Detta för att avstanna rostnings processen innan det hunnit komma i bruk. Denna olja kan dock få betten att se lite brunaktiga ut i metallen men försvinner med första tvätten.

 

FAGER loggan ska alltid vara på din hästs högra sida, med texten framåt.